fredag 5 februari 2010

Lycka

Ikväll bakade jag lyckokakor.
Jag undrar egentligen varför de heter lyckokakor, de ger inte så mycket lycka.
I alla fall så tyckte jag att de skulle vara roligt att testa att göra några sådana.

Lyckokaks recept:

80 gram smör
1,5 dl vetemjöl
1,2 dl florsocker
3 st äggvitor
1 msk maizena
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1. Skriv 20 lappar, högst 8 cm långa. Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en ugnsfast form med bakplåtspapper.

2. Smält smör och låt svalna. Blanda vetemjöl, florsocker och äggvita. Smeten behöver inte bli fluffig, se bara till att allt blir uppblandat. Tillsätt maizena, vaniljsocker och smör.

3. Skeda upp en matsked smet och bred ut med hjälp av fingertopparna i ugnsformen till en cirkel, 7-8 cm i diameter. Grädda bara en eller två kakor i taget.

4. Grädda kakorna i 3-5 minuter, eller tills kanterna börjar bli svagt ljusbruna. (Testa dig fram och se vilket som passar dig bäst)

5. Nu gäller det att arbeta snabbt så att inte kakorna stelnar! Skydda ena handen med en kökshandduk. Ta upp kakan med hjälp av en stekspade och lägg med ovansidan nedåt i kökshandduken. Lägg i ett meddelande och vik kakan dubbel. Vik sedan kakan ytterligare en gång på längden genom att böja den över en skålkant. (jag lade "kakan" på bordet, satte i en lapp och vek den så.)

6. Låt kakorna torka hopvikt i en äggkartong. När kakorna är helt torra behåller dem formen.

Förvaras i lufttät burk och håller i 3-4 dagar.


Så här blev mitt resultat av lyckokakorna. Man lär sig hur de går till, akta så att du inte bränner dig bara.

Lycka till, till er alla som vill försöka er på lyckokakorna ^^ De är riktigt lätta att baka om man har lite tålamod.

1 kommentar:

  1. lite annorlunda kakor, spännande me lilla lappen...

    SvaraRadera